Przeżywalność firm w okresie pierwszych 5 lat

Statystyki z przeszłości pomagają w prognozowaniu przyszłości. Z raportu PARP wynika, że spośród firm założonych w Polsce w 2011 roku pierwsze 12 miesięcy działalności przetrwało prawie 86 proc. Dwa pierwsze lata przeżyło 70 proc. firm, trzy pierwsze – 54 proc. Wskaźnik przeżycia po czwartym i piątym roku wyniósł odpowiednio 47 i 44 proc.

Przetrwać pierwszy rok na rynku nie jest problemem ale do trzeciej rocznicy „dożywa” już tylko połowa firm. Takie informacje dają wiele do myślenia, z jednej strony jak nie spróbujesz to się nie przekonasz, a z drugiej to jednak duże ryzyko i trzeba mieć tego świadomość.

Jak zmniejszyć ryzyko porażki? Masz na to pomysł?

1 thoughts on “Przeżywalność firm w okresie pierwszych 5 lat”

  1. Pingback: Czy podjąć ryzyko otwarcia kwiaciarni? ⋆ Otwieramy Kwiaciarnię

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.